Geen toeslagpartners ouders-kinderen
Een ouder en kind kunnen in sommige gevallen toeslagpartners zijn voor de toeslagen. Eén van de voorwaarden is dat ze allebei ouder dan 27 jaar zijn. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Zo kunnen de toeslagen flink afnemen of zelfs helemaal verdwijnen wanneer een kind bij een ouder intrekt, bijvoorbeeld voor mantelzorg of na een scheiding.
Voorgesteld wordt om een ouder en een kind nooit meer toeslagpartner te laten zijn, ongeacht de leeftijd van beiden. Let op: voor de inkomstenbelasting is het partnerbegrip bijna gelijk aan het partnerbegrip voor de toeslagen. Deze wijziging in het toeslagpartnerbegrip komt niet terug in de inkomstenbelasting. Hierdoor kunnen een ouder en een kind nog steeds elkaars partner zijn voor de inkomstenbelasting.
Ziektekosten
In de aftrek van ziektekosten zijn drie veranderingen vooral gericht op het vereenvoudigen van de regeling:
- Reiskosten voor ziekte, zoals doktersbezoek, zijn aftrekbaar. Voortaan is dat mogelijk tegen een vast bedrag van 23 cent per kilometer. De werkelijke kosten per kilometer hoeven dus niet aannemelijk gemaakt te worden. Voor reizen per taxi of openbaar vervoer blijven de werkelijke kosten aftrekbaar.
- Mensen die vanwege ziekte of invaliditeit meer kosten moeten maken dan vergelijkbare gezonde personen, kunnen de extra kosten ook aftrekken. Dat werkt nu nog via een complexe bewijsregel. Die wordt vervangen door de regeling van de aftrek van een vast bedrag van € 925. Die aftrek mag worden toegepast als iemand niet in staat is meer dan 100 meter zelfstandig te lopen.
- Regelmatig bezoek van elders verzorgde personen. Als een gezinslid meer dan een maand buiten het huishouden wordt verzorgd, mogen reiskosten worden afgetrokken door degene die regelmatig op ziekenbezoek komt. Deze aftrek was al 23 cent per kilometer. Hiervoor was wel noodzakelijk dat de bezoeker tot het huishouden van de verzorgde behoorde, toen de ziekte begon. Deze voorwaarde wordt gewijzigd naar toen de verzorging buitenshuis begon.
Verhoging btw-tarief diverse producten en diensten
Het hoofdlijnenakkoord kondigde de verhoging van het btw-tarief van 9% naar 21% op een fors aantal diensten en producten al aan. Nu is bekend dat dit plaatsvindt per 1 januari 2026.
Onder andere de volgende diensten en producten worden duurder:
- Hotelovernachtingen
- Sportbeoefening
- Boeken
- Kunst en cultuur
- Sportwedstrijden
Legatering uitkeringen oudedagsverplichting
DGA’s die in het verleden pensioen in hun eigen BV opbouwden, hadden de mogelijkheid om dat vóór 2020 om te zetten in een oudedagsverplichting vanuit de eigen BV. Eén van de voorwaarden is dat de ODV-uitkeringen na het overlijden van de DGA moeten overgaan op erfgenamen. Het kan soms ook wenselijk zijn de uitkeringen aan één specifiek persoon na te laten die verder geen erfgenaam is, een zogenaamde legataris. Dat was formeel niet mogelijk. Deze onmogelijkheid wordt opgeheven, waardoor dit voortaan wel mogelijk is.
Bent u geïnteresseerd in een testamentadvies om te beoordelen of uw testament nog up-to-date is? Neem dan contact op met een van onze estate planners.
Afschaffing salderingsregeling zonnepanelen
De salderingsregeling houdt in dat eigenaren van zonnepanelen de door hun opgewekte stroom op jaarbasis mogen salderen met de gebruikte stroom. Zo betalen ze alleen over wat ze per saldo gebruiken. Hierdoor is onder andere minder btw en energiebelasting verschuldigd. Een voorstel om de salderingsregeling gefaseerd af te bouwen, sneuvelde recent in de Eerste Kamer. Het kabinet-Schoof doet een nieuwe poging.
Het nieuwe voorstel is om de salderingsregeling per 2027 helemaal af te schaffen, zonder afbouw of overgangsregeling. Daaraan gekoppeld zit wel de verplichting voor energiebedrijven om voor terug geleverde stroom een redelijke vergoeding te geven. De hoogte van een redelijke vergoeding is nog onbekend.
Belastingen
Verhoging kansspelbelasting
Met ingang van 1 januari 2025 wordt de kansspelbelasting verhoogd van 30,5% naar 34,2% en per 1 januari 2026 naar 37,8%.
Autobelastingen
Plug-in hybride auto’s
De speciale positie van plug-in hybride auto’s voor de aanschafbelasting (BPM) zal per 1 januari 2025 verdwijnen. Het gevolg: plug-in hybride auto’s worden fors duurder. Ook verdwijnt de korting op het tarief voor de motorrijtuigenbelasting voor die auto’s vanaf 2026. Deze blijft in 2025 nog 25%.
Motorrijtuigenbelasting emissieloze auto’s
Voor emissieloze auto’s is op dit moment geen motorrijtuigenbelasting (MRB) verschuldigd. Vanaf 2025 zal sprake zijn van een kwarttarief, een korting van 75%. Het was de bedoeling de korting met ingang van 2026 geheel te schrappen. Dat zou oneerlijk zijn, omdat de accu’s bij dergelijke auto’s zorgen voor een hoger gewicht dan vergelijkbare brandstofauto’s. Daarom wordt voor 2026-2028 een tariefskorting van 25% voorgesteld. Dat is nog steeds een forse verhoging ten opzichte van de huidige situatie.
In onze kennisbank over het Belastingplan 2025 leest u over de op Prinsjesdag gepresenteerde plannen. We werken deze pagina bij met de laatste ontwikkelingen en belangrijke informatie. Vraagt u zich af wat het Belastingplan 2025 voor u betekent? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs staan graag voor u klaar met ondersteuning en persoonlijk advies.